reparatiitv
Forum deschis in exclusivitate pentru electronisti si iubitori de foto. un forum informativ cu diverse subiecte . Forum deschis de Paun Nelu!
Lista Forumurilor Pe Tematici
reparatiitv | Reguli | Inregistrare | Login

POZE REPARATIITV

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexanndra1994 pe Simpatie
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 42 ani
reparatiitv / DIVERSE ... / decret lege nr 67/privind fct.coop . de credit Moderat de bughiudan, mari_79, valybadea78
Autor
Mesaj Pagini: 1
paun_nl
Administrator

Din: alexandria
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2718



DECRET-LEGE nr.67 din 8 februarie 1990
privind organizarea şi functionarea cooperatiei de consum şi de credit 
Textul actului publicat în M.Of. nr. 23/9 feb. 1990




Consiliul Frontului Salvarii Nationale decreteaza:
CAPITOLUL 1
Dispozitii generale

Art. 1. - Cooperativele de consum sint organizatii obstesti, cu caracter economic, create la orase si sate, in scopul de a satisface unele cerinte de ordin economic, social si cultural ale populatiei.

Cooperativele de credit sint organizatii obstesti cu caracter economic, create la orase si sate, in scopul intrajutorarii financiare a membrilor sai.

Art. 2. - Cooperativele de consum si cooperativele de credit se asociaza in uniuni judetene, iar acestea in Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum si de Credit.

Art. 3. - Activitatea cooperativelor de consum, de credit si a uniunilor acestora se desfasoara pe baza prezentului decret-lege si in conformitate cu statutul aprobat de Congresul cooperatiei de consum si de credit.

Art. 4. - Cooperatia de consum si de credit isi desfasoara activitatea in mod autonom, pe baza legii si statului propriu.

CAPITOLUL 2
Obiectul activitatii cooperatiei de consum si de credit

Art. 5. - Cooperatia de consum si de credit realizeaza activitati privind:

a) comertul cu amanuntul, cu intreaga gama de marfuri alimentare si nealimentare necesare consumului personal, gospodaresc si productiv;
b) alimentatia publica si turismul, pe plan intern si extern;
c) comertul cu ridicata, prin bazele proprii, pentru aprovizionarea unitatilor sale, a micilor comercianti si a altor unitati solicitante, asigurindu-si fondul de marfa prin relatii directe in intreprinderile producatoare;
d) productia industriala si prestarile de servicii de toate categoriile pentru populatie, unitati economice si social-culturale de stat si particulare;
e) cumpararea, potrivit legii, de produse agroalimentare de la populatie si unitati agricole, in conditii reciproc avantajoase, precum si valorificarea acestora in stare proaspata sau prelucrata;
f) vinzarea catre gospodariile populatiei de masini si unelte agricole, ingrasaminte, animale de reproductie, furaje, seminte, rasaduri, puieti si alte produse necesare acestor gospodarii;
g) exportul si importul, cooperari si schimburi de marfuri cu organizatii cooperatiste, intreprinderi sau firme de peste hotare, organizarea de societati mixte cu organizatii cooperatiste sau firme din alte tari, in conditiile prevazute de lege;
h) proiectarea si executarea de investitii pentru dezvoltarea bazei materiale proprii, precum si pentru terti;
i) cooperari intre organizatiile si intreprinderile sale cu alte organizatii cooperatiste, intreprinderi de stat, precum si cu particularii, in conditii stabilite pe baza de contract;
j) acordarea de imprumuturi membrilor cooperatori si prestari servicii bancare, operatiuni bancare in mandat, organizarea de banci cooperatiste;
k) pregatirea si perfectionarea cadrelor prin licee, scoli profesionale, centre de perfectionare proprii si alte forme de invatamint;
l) reclama, publicitate, activitati de presa, editura si tiparire;
m) activitatea cultural-educativa, sportiva si recreativa.
CAPITOLUL 3
Infiintarea, organizarea si functionarea organizatiilor cooperatiei de consum si de credit

Art. 6. - Cooperativele de consum si cooperativele de credit, uniunile judetene ale acestora si Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum si de Credit se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza potrivit prezentului decret-lege si statutului.

Art. 7. - Cooperativele de consum, cooperativele de credit, uniunile judetene, intreprinderile si Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum si de Credit sint reprezentate in fata organelor puterii si ale administratiei de stat, a organelor judecatoresti, a organelor procuraturii, precum si in fata organizatiilor obstesti de catre conducatorii lor.

Conducatorii organizatiilor cooperatiei de consum si de credit pot imputernici si alte persoane pentru reprezentare.

Art. 8. - Organizatiile, intreprinderile si alte unitati ale cooperatiei de consum si de credit dobindesc personalitate juridica prin inregistrare la organele de stat competente, potrivit legii.

Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum si Credit dobindeste personalitate juridica in temeiul prezentului decret-lege.

Art. 9. - Uniunea centrala, uniunile judetene si cooperativele pot infiinta intreprinderi si unitati proprii cu sau fara personalitate juridica, in vederea realizarii activitatilor economice.

Criteriile de infiintare, organizare si functionare a acestora se stabilesc de catre Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum si de Credit.

Art. 10. - Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum si de Credit stabileste structura organizatorica a aparatului propriu si avizeaza structura organizatorica a organizatiilor si intreprinderilor subordonate.

Art. 11. - Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum si de Credit emite norme obligatorii pentru toate organizatiile si intreprinderile cooperatiei de consum si de credit cu privire la:

a) constituirea si utilizarea fondurilor proprii;
b) finantarea si executarea investitiilor, elaborarea si aprobarea documentatiilor tehnice, inclusiv a celor privind reparatiile capitale;
c) formele de organizare a muncii si conducerea intregii activitati economice;
d) salarizarea personalului si cointeresarea materiala;
e) organizarea rezolvarii litigiilor dintre organizatiile si intreprinderile cooperatiei de consum si de credit;
f) exercitarea competentelor in materia stabilirii de preturi si tarife;
g) acordarea de imprumuturi intre organizatiile cooperatiste din fonduri proprii;
h) conditiile de incredintare a gestiunilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor;
i) alte activitati economico-financiare.
Art. 12. - Organizatiile, intreprinderile si alte unitati ale cooperatiei de consum si de credit isi pastreaza fondurile disponibile in conturi deschise la unitatile bancare.

Art. 13. - Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum si de Credit reprezinta organizatiile cooperatiei de consum si de credit din Romania in relatiile cu organizatiile cooperatiste din alte tari, cu asociatiile cooperatiste si alte organizatii internationale, putindu-se afilia la acestea.

Art. 14. - Controlul economico-financiar al activitatii organizatiilor si intreprinderilor cooperatiei de consum si de credit se efectueaza prin comisiile de cenzori si aparatul propriu de control financiar intern.

Abaterile de la regulile interne de disciplina financiara si de la regulile de disciplina a muncii, savirsite de salariatii cooperatiei de consum si de credit, se constata de catre organele proprii de control, iar sumele provenite din aplicarea sanctiunilor se varsa la fondurile organizatiilor cooperatiste.

Art. 15. - Contractele de orice fel incheiate de organizatiile si intreprinderile cooperatiei de consum si de credit cu persoane fizice sint titluri executorii, organizatiile creditoare putind proceda in temeiul acestora la executarea creantelor banesti in cazul neindeplinirii obligatiilor de catre debitori.

Organizatiile si intreprinderile cooperatiei de consum si de credit pot sa urmareasca si sa execute creantele lor banesti prin executori proprii.

CAPITOLUL 4
Regimul juridic al bunurilor proprietate a organizatiilor cooperatiei de consum si de credit

Art. 16. - Bunurile mobile si imobile mijloace fixe, proprietatea organizatiilor si intreprinderilor cooperatiei de consum si de credit, pot fi transmise in proprietate sau date in folosinta, numai cu plata, in conditiile prevazute in lege si statut.

Bunurile prevazute in alineatul precedent nu pot fi urmarite de creditorii organizatiilor cooperatiste si de creditorii personali ai salariatilor si membrilor cooperatori.

Bunurile imobile mijloace fixe, proprietatea organizatiilor si intreprinderilor cooperatiei de consum si de credit, nu pot fi dobindite de terti prin prescriptie achizitiva, iar bunurile mobile, proprietate a acelorasi organizatii si intreprinderi, nu pot fi dobindite de terti prin posesia de buna-credinta.

Actiunea in revendicarea bunurilor aratate in alineatele precedente este imprescriptibila.

Dispozitiile alineatelor precedente se aplica in mod corespunzator si mijloacelor circulante.

Mijloacele circulante excedentare pot fi transmise cu plata potrivit reglementarilor Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum si de Credit.

CAPITOLUL 5
Sprijinul acordat de stat cooperatiei de consum si de credit

Art. 17. - Proprietatea organizatiilor si intreprinderilor cooperatiei de consum si de credit este ocrotita de lege.

Art. 18. - Statul, prin organele sale, sprijina organizatiile cooperatiei de consum si de credit prin:

a) inlesnirea procurarii fondului de marfa necesar aprovizionarii populatiei, a materiilor prime, materialelor pentru productie, servicii si investitii, a energiei, combustibililor, utilajelor, pieselor de schimb, a tehnicii de calcul si a mijloacelor de transport;
b) acordarea de credite bancare;
c) stabilirea unui sistem de impozitare care sa stimuleze dezvoltarea activitatii cooperatiei;
d) atribuirea in folosinta sau transmiterea in proprietate, potrivit legii, de terenuri pentru productia agricola sau construirea de obiective economice si sociale;
e) vinzarea sau inchirierea de imobile sau parti din imobile proprietate de stat;
f) alte masuri pentru imbunatatirea si dezvoltarea activitatii cooperatiei de consum si de credit.
CAPITOLUL 6
Dispozitii finale

Art. 19. - Prevederile Decretului nr.230/1974 privind indeplinirea de catre ministerele cu caracter economic a functiei de organ central coordonator nu se aplica organizatiilor si intreprinderilor cooperatiei de consum si de credit.

Art. 20. - Pe data intrarii in vigoare a prezentului decret-lege se abroga:

Legea nr. 6/1970 cu privire la organizarea si functionarea cooperatiei de consum;
prevederile art. 7, 9 si 29 referitoare la activitatea cooperatiei de consum din Legea nr. 3/1972 cu privire la activitatea de comert interior;
prevederile Decretului nr.160/1976 privind organizarea si functionarea consiliului central si a consiliilor judetene, municipale, orasenesti si comunale de coordonare a activitatii organizatiilor cooperatiste;
prevederile art. 2 din Decretul nr.401/1976 privind structura organizatorica a aparatului Uniunii Centrale a Cooperativelor Mestesugaresti si al Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum;
Decretul nr.18/1977 cu privire la unele masuri organizatorice pentru unitatile din sistemul Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum;
prevederile art. 4 referitoare la cooperatia de consum din Decretul nr.280/1977 privind unele masuri de imbunatatire a organizarii comertului interior;
orice alte prevederi contrare prezentului decret-lege.
PRESEDINTELE CONSILIULUI FRONTULUI SALVARII NATIONALE
ION ILIESCU



--------------------------------------------------------------------------------

Vineri, 21 martie 2008, 10:59


_______________________________________
Reparatii tv !
tel.0729346286

pus acum 16 ani
   
paun_nl
Administrator

Din: alexandria
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2718
Încetarea calităţii de membru cooperator
CAPITOLUL V
Încetarea calităţii de membru cooperator

Art. 23. - Calitatea de membru cooperator încetează prin retragere, excludere sau deces.
Art. 24. - Retragerea membrilor cooperatori din cooperativa de consum se poate face prin cerere scrisă. Prin statut se prevede termenul în care se poate anunţa retragerea, care nu poate fi mai mic de 3 luni şi mai mare de 6 luni faţă de data de retragere anunţată.
Art. 25. - În statut se poate prevedea un termen minim de la data înscrierii în cooperativa de consum în care membrul cooperator nu se poate retrage din aceasta.
Art. 26. - În caz de deces, calitatea de membru cooperator se pierde în ziua decesului, iar drepturile succesorului se stabilesc pe baza bilanţului contabil încheiat la sfârşitul anului.
Art. 27. - Membrul cooperator poate fi exclus din cooperativa de consum în cazurile în care:
a) pus în întârziere, nu a achitat în întregime, la termenele fixate, cel puţin o parte socială subscrisă;
b) nu mai îndeplineşte condiţiile pentru a fi membru în cooperativa de consum respectivă, prevăzute la art. 11;
c) săvârşeşte infracţiuni în dauna cooperativei de consum.
Hotărârea de excludere se ia în consiliul de administraţie al cooperativei de consum şi se comunică celui în cauză prin scrisoare recomandată. Membrul cooperator exclus poate contesta hotărârea la adunarea generală a cooperativei de consum, prin comisia de cenzori, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.
Art. 28. - În cazul retragerii, membrii cooperatori au dreptul la restituirea părţilor sociale vărsate, a dividendelor şi a cotei-părţi din fondul de dezvoltare, proporţional cu participarea la capitalul social al cooperativei, iar în caz de deces, acestea se restituie, la cerere, moştenitorilor legali sau testamentari.
La excluderea din cooperativa de consum, membrului cooperator i se restituie părţile sociale vărsate, precum şi dividendele corespunzătoare părţilor sociale deţinute de acesta.


_______________________________________
Reparatii tv !
tel.0729346286

pus acum 16 ani
   
paun_nl
Administrator

Din: alexandria
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2718
Drepturile şi îndatoririle membrilor cooperatori
CAPITOLUL IV
Drepturile şi îndatoririle membrilor cooperatori

Art. 21. - Membrii cooperatori au următoarele drepturi:
a) să primească, pentru părţile sociale vărsate, dividende din profitul anual, potrivit aprobării adunării generale a cooperativei de consum;
b) să participe la adunările generale şi să propună măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii cooperativei de consum şi a organelor de conducere ale acesteia;
c) să aleagă şi să fie aleşi în organele de conducere ale cooperativei de consum sau în comisia de cenzori a acesteia, să fie aleşi delegaţi la adunarea generală a FEDERALCOOP la care este asociată cooperativa, la Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit, să fie aleşi în organele de conducere şi de control ale FEDERALCOOP şi ale CENTROCOOP;
d) să beneficieze de avantajele materiale şi social-culturale care decurg din activitatea cooperativei de consum;
e) să aibă prioritate la cumpărarea unor mărfuri şi la efectuarea unor servicii.
Art. 22. - Membrii cooperatori au următoarele îndatoriri:
a) să achite, la termenele stabilite, valoarea părţilor sociale subscrise;
b) să aducă la îndeplinire hotărârile adunării generale a cooperativei de consum;
c) să apere şi să păstreze bunurile cooperativei de consum;
d) să cunoască şi să respecte prezenta lege şi statutul cooperativei de consum.
Membrii cooperatori sunt răspunzători pentru obligaţiile cooperativei de consum din care fac parte, în limita părţilor sociale subscrise.


_______________________________________
Reparatii tv !
tel.0729346286

pus acum 16 ani
   
paun_nl
Administrator

Din: alexandria
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2718
Constituirea cooperativelor de consum
Art. 6. - Cooperativele de consum sunt asociaţii de persoane fizice, constituite în mod liber, fără nici un fel de discriminare de naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, apartenenţă politică, avere, origine socială sau sex.
Art. 7. - Cooperativele de consum se pot organiza pe raza teritorială a uneia sau a mai multor localităţi. În aceeaşi localitate pot funcţiona una sau mai multe cooperative de consum.
Art. 8. - Cooperativele de consum se înfiinţează pe baza unui act constitutiv, cu un număr de minimum 15 membri fondatori, organizarea activităţii fiind reglementată prin statutul cooperativei, elaborat pe baza statutului-cadru aprobat de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit.
Art. 9. - Actul constitutiv al cooperativei de consum se semnează de toţi membrii fondatori şi se certifică, pentru autenticitatea semnăturilor, de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale în care cooperativa îşi va avea sediul.
Statutul cooperativei de consum se aprobă de adunarea generală a membrilor fondatori.
Art. 10. - Cooperativa de consum dobândeşte personalitate juridică în temeiul hotărârii judecătoreşti definitive, pronunţată pe baza actului de constituire şi a statutului propriu, şi poate funcţiona după înmatricularea ei la Registrul comerţului şi după obţinerea codului fiscal de la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor.
Cooperativele de consum desfiinţate sau comasate după anul 1990 se pot reînfiinţa prin hotărârea membrilor cooperatori, cu respectarea prevederilor alin. 1 din prezentul articol, redobândind patrimoniul avut conform bilanţului contabil încheiat la data desfiinţării sau comasării.
Art. 11. - Poate fi membru cooperator orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, are capacitate de exerciţiu, domiciliază în raza de activitate a cooperativei de consum, a semnat sau a acceptat, după caz, actul constitutiv şi statutul acesteia şi a subscris cel puţin o parte socială.
Nu poate fi membru cooperator persoana fizică ale cărei interese sunt contrare celor ale cooperativei de consum sau care îi face concurenţă neloială.
Prin statut se pot reglementa şi alte condiţii pentru admiterea ca membru cooperator.
Foştii membri cooperatori îşi menţin calitatea de membru indiferent de mărimea părţilor sociale avute iniţial, cu condiţia completării valorii părţilor sociale la nivelul prevăzut în statutul cooperativei de consum.
Art. 12. - După constituirea cooperativei de consum, persoana fizică care doreşte să devină membru semnează o cerere de înscriere în cooperativă, în care menţionează: numele, prenumele, domiciliul, numărul şi valoarea totală a părţilor sociale pe care doreşte să le subscrie, suma pe care o varsă în contul acestor părţi sociale şi data cererii. De asemenea, în cerere se va menţiona că a luat cunoştinţă despre prevederile actului constitutiv şi ale statutului cooperativei de consum, pe care le recunoaşte.
Art. 13. - La înscrierea în cooperativa de consum, fiecare membru cooperator trebuie să depună, la casieria acesteia, minimum 30% din valoarea părţilor sociale subscrise, precum şi taxa de înscriere.
Diferenţa se depune de către membrii cooperatori în termenul stabilit de adunarea generală a cooperativei de consum.
Art. 14. - Cererea de înscriere în cooperativa de consum se aprobă de către biroul executiv al acesteia, care nu o poate respinge decât în situaţia în care solicitantul nu îndeplineşte condiţiile prevăzute în prezenta lege şi în statutul cooperativei.
Decizia biroului executiv se comunică, în scris, solicitantului în termen de 15 zile de la data când a fost înregistrată cererea. Dacă în acest termen solicitantul nu primeşte nici o înştiinţare, el este considerat admis.
Solicitantul respins are drept de contestaţie la consiliul de administraţie al cooperativei de consum în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei. Contestaţia se adresează prin comisia de cenzori, care este obligată să o supună dezbaterii consiliului de administraţie. Decizia consiliului de administraţie poate fi contestată la adunarea generală a cooperativei de consum în termen de un an de la comunicare.
Cererile de înscriere aprobate de biroul executiv sau de consiliul de administraţie al cooperativei de consum se supun confirmării adunării generale la prima şedinţă a acesteia.


_______________________________________
Reparatii tv !
tel.0729346286

pus acum 16 ani
   
paun_nl
Administrator

Din: alexandria
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2718
Organele de conducere
CAPITOLUL VI
Organele de conducere

Art. 29. - Organele de conducere ale cooperativei de consum sunt:
a) adunarea generală;
b) consiliul de administraţie;
c) biroul executiv.
Adunarea generală
Art. 30. - Adunarea generală este organul de conducere a activităţii cooperativei de consum şi este alcătuit din totalitatea membrilor cooperatori înscrişi în cooperativa respectivă.
Art. 31. - În cazul în care convocarea tuturor membrilor cooperatori, într-o singură adunare generală, nu este posibilă sau cooperativa de consum îşi desfăşoară activitatea pe raza mai multor localităţi, la adunarea generală vor participa delegaţi aleşi în fiecare localitate ori pe cartiere în baza normelor unitare de reprezentare şi mandatare abilite de consiliul de administraţie al cooperativei.
Art. 32. - Adunările generale sunt ordinare şi extraordinare. Adunările generale ordinare se ţin o dată pe an, în termen de 30 de zile de la încheierea bilanţului contabil anual. Adunările generale extraordinare se ţin ori de câte ori este nevoie.
Art. 33. - Adunarea generală ordinară are următoarele atribuţii principale:
a) aprobă sau modifică bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi;
b) aprobă, pe baza bilanţului contabil anual şi a raportului comisiei de cenzori, modul de repartizare a profitului, inclusiv dividendele şi alte drepturi sau avantaje ce se acordă membrilor cooperatori, precum şi modul de acoperire a eventualelor pierderi;
c) aprobă programul de activitate şi bugetul de venituri şi cheltuieli; aprobă descărcarea de gestiune a consiliului de administraţie;
d) aprobă şi modifică statutul cooperativei de consum;
e) aprobă asocierea cooperativei de consum la FEDERALCOOP sau cu alte cooperative;
f) confirmă primirea de noi membri cooperatori;
g) soluţionează contestaţiile privind excluderea membrilor cooperatori;
h) analizează hotărârile consiliului de administraţie privind dobândirea, înstrăinarea sau transmiterea de bunuri şi ia măsurile necesare de tragere la răspundere a celor vinovaţi, în cazul în care se constată că s-au adus prejudicii cooperativei de consum;
i) aprobă constituirea diferitelor fonduri, precum şi mărimea lor, conform prevederilor legale;
j) stabileşte şi modifică valoarea unei părţi sociale, numărul minim al acestora, precum şi termenele de achitare a contravalorii părţilor sociale subscrise;
k) analizează activitatea consiliului de administraţie şi a comisiei de cenzori;
l) alege consiliul de administraţie şi comisia de cenzori;
m) alege delegaţi la adunarea generală a FEDERALCOOP la care este asociată;
n) fixează remunerarea membrilor consiliului de administraţie şi ai comisiei de cenzori;
o) confirmă menţinerea în funcţie a salariaţilor cu gestiune şi a şefilor de unităţi.
Art. 34. - Adunările generale extraordinare se întrunesc ori de câte ori este necesar a se lua hotărâri pentru:
a) majorarea cuantumului părţilor sociale şi a numărului minim al acestora; b) schimbarea sediului cooperativei de consum; c) fuziunea cu alte cooperative de consum, divizarea sau dizolvarea cooperativei de consum; d) modificarea obiectului de activitate al cooperativei de consum; e) desemnarea lichidatorilor, în cazul dizolvării cooperativei de consum; f) retragerea mandatului membrilor consiliului de administraţie sau al cenzorilor: pentru abateri de la legile în vigoare sau de la statut, pentru inactivitate, ori la cererea acestora; g) aprobă sau confirmă, după caz, acţiunile de cooperare şi asociere ale cooperativei de consum cu alte organizaţii cooperatiste, cu persoane fizice sau juridice, din ţară şi din străinătate, precum şi participarea cooperativei la capitalul social al unor societăţi comerciale; h) orice alte probleme pentru care în prezenta lege sau statut este cerută aprobarea adunării generale.
Art. 35. - Pentru validitatea hotărârilor adunărilor generale ordinare şi extraordinare este necesară prezenţa majorităţii membrilor cooperatori cu drept de vot sau a delegaţilor acestora.
Hotărârile se iau cu votul majorităţii celor prezenţi. Dacă adunarea generală nu poate lucra din cauza neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. 1 din prezentul articol, adunarea ce se va întruni după a doua convocare poate să decidă asupra problemelor de pe ordinea de zi a celei dintâi adunări, dacă este prezentă cel puţin o treime din numărul membrilor cooperatori sau al delegaţilor acestora.
Art. 36. - Adunarea generală ordinară sau extraordinară se convoacă de către consiliul de administraţie prin preşedintele acestuia.
Consiliul de administraţie este obligat să convoace adunarea generală ordinară sau extraordinară, după caz, şi în situaţiile în care este cerută de cel puţin o zecime din numărul total al membrilor cooperatori sau la cererea cenzorilor.
Dacă administratorii sau cenzorii cooperativei de consum nu convoacă adunarea generală, FEDERALCOOP la care este asociată cooperativa în cauză poate convoca adunarea generală, cu respectarea prevederilor art. 35.
Art. 37. - Convocarea se face cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte de data fixată şi cuprinde locul, data şi ora ţinerii adunării generale, precum şi ordinea de zi, cu prezentarea tuturor problemelor care fac obiectul dezbaterii acesteia.
Înştiinţarea pentru convocarea adunării generale poate să prevadă şi data la care ar urma să fie ţinută cea de-a doua adunare generală, în situaţia în care la prima convocare nu s-ar realiza numărul statutar de membri cooperatori prezenţi.
Între datele prevăzute pentru cele două convocări nu poate fi un termen mai mic de 48 de ore şi nici mai mare de 15 zile.
Art. 38. - Bilanţul contabil şi raportul cenzorilor trebuie să fie puse la dispoziţia membrilor cooperatori, la sediul cooperativei de consum, cu cel puţin 10 zile înainte de ziua fixată pentru ţinerea adunării generale.
Art. 39. - Adunările generale sunt conduse de preşedintele consiliului de administraţie sau, în lipsa acestuia, de către vicepreşedinte sau de către persoana aleasă de adunarea generală în acest scop.
Art. 40. - Hotărârile adunărilor generale se iau prin vot secret sau prin vot deschis. Votul secret este obligatoriu pentru alegerea consiliului de administraţie şi a cenzorilor, pentru revocarea lor, pentru luarea hotărârilor referitoare la răspunderea administratorilor, precum şi pentru confirmarea menţinerii în funcţie a angajaţilor cu gestiune şi a şefilor de unităţi. Administratorii şi membrii cooperatori, salariaţi ai cooperativei de consum, nu pot lua parte la votul asupra problemelor care privesc responsabilitatea lor.
Art. 41. - Hotărârile luate de adunarea generală sunt obligatorii şi pentru membrii cooperatori care nu au luat parte la adunarea generală sau au votat împotrivă.
Consiliul de administraţie
Art. 42. - Consiliul de administraţie este format din 5-15 membri şi 3-5 supleanţi, aleşi de adunarea generală dintre membrii cooperativei pentru o perioadă de 4 ani. Administratorii trebuie să fie cetăţeni români.
Administratorii sunt reeligibili, dacă în statut nu se prevede altfel.
Art. 43. - În prima sa şedinţă, consiliul de administraţie alege dintre membrii săi un preşedinte şi, după caz, un vicepreşedinte, precum şi pe ceilalţi membri ai biroului executiv.
Art. 44. - Nu pot fi administratori persoanele care, potrivit legii, sunt declarate incapabile sau au suferit condamnări penale.
Soţul, soţia, precum şi rudele şi afinii administratorilor, până la gradul al treilea inclusiv, nu pot fi aleşi ca membri în acelaşi consiliu de administraţie.
Art. 45. - Membrii consiliului de administraţie nu pot fi, fără autorizarea adunării generale, administratori, directori executivi şi cenzori în societăţi comerciale care au acelaşi obiect de activitate cu cel al cooperativei de consum. De asemenea, nu pot fi membri ai consiliului de administraţie persoanele care exercită activităţi concurente cooperativei de consum, pe cont propriu sau în numele altei persoane.
Nerespectarea interdicţiei menţionate la alineatul precedent atrage revocarea din calitatea de membru al consiliului de administraţie şi, în funcţie de gravitatea abaterii, poate atrage excluderea din cooperativa de consum şi răspunderea pentru daunele produse.
Art. 46. - Administratorii sunt obligaţi să depună, în termen de 30 de zile de la alegerea lor, o garanţie bănească ce nu poate fi mai mică decât contravaloarea a zece părţi sociale.
Pentru nedepunerea garanţiei în termenul prevăzut la alineatul precedent, administratorul în cauză va fi revocat din funcţie.
Garanţia rămâne în contul cooperativei de consum şi nu poate fi restituită decât după eliberarea administratorului din această funcţie, dar nu mai devreme de data la care adunarea generală a aprobat bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi al ultimului exerciţiu financiar în care administratorul a funcţionat şi după descărcarea de gestiune pentru exerciţiul financiar respectiv.
În caz de deces, garanţia administratorului se restituie succesorilor acestuia, după aprobarea de către adunarea generală a bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi al anului în care administratorul a decedat şi după descărcarea de gestiune pentru exerciţiul financiar respectiv.
Art. 47. - Administratorii nu pot fi reprezentaţi de alte persoane.
Art. 48. - Consiliul de administraţie se întruneşte o dată pe trimestru şi ori de câte ori este nevoie.
Pentru valabilitatea deliberărilor în consiliul de administraţie este necesară prezenţa a cel puţin jumătate din numărul administratorilor. Deciziile se iau cu votul majorităţii membrilor prezenţi.
Art. 49. - Consiliul de administraţie are, în principal, următoarele atribuţii:
a) supune spre aprobare adunării generale programul anual privind activitatea economico-financiară, bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi;
b) analizează periodic activitatea economică, financiară, organizatorică şi social-culturală desfăşurată de cooperativa de consum şi ia măsuri pentru îmbunătăţirea acestora;
c) hotărăşte înfiinţarea de noi unităţi pentru realizarea obiectului de activitate;
d) stabileşte schema organizatorică a cooperativei de consum;
e) organizează acţiuni de cooperare şi de asociere cu alte organizaţii cooperatiste, cu persoane fizice sau cu persoane juridice din ţară sau din străinătate, pe care le supune spre confirmare adunării generale;
f) aprobă programul de formare şi perfecţionare a pregătirii profesionale a personalului şi asigură îndeplinirea acestuia;
g) hotărăşte asupra dobândirii şi înstrăinării de bunuri, potrivit reglementărilor în vigoare;
h) aprobă, potrivit reglementărilor în vigoare, trecerea în diferite forme de organizare şi administrare a unor unităţi proprii;
i) aprobă retragerea membrilor cooperatori şi rezolvă contestaţiile persoanelor cărora biroul executiv nu le-a aprobat cererea de înscriere în cooperativa de consum;
j) retrage mandatul membrilor biroului executiv înainte de expirarea acestuia: pentru abateri grave de la lege sau de la statut, pentru inactivitate, ori la cererea acestora; supune aprobării adunării generale revocarea din consiliul de administraţie a unor membri pentru abateri grave de la lege sau de la statut, ori pentru inactivitate; completează, din rândul supleanţilor, locurile devenite vacante;
k) rezolvă orice alte probleme stabilite de adunarea generală.
Art. 50. - Administratorii răspund solidar faţă de cooperativa de consum pentru:
a) realitatea vărsămintelor efectuate de către membrii cooperatori;
b) existenţa registrelor cerute de lege şi ţinerea lor corectă;
c) existenţa reală a profitului distribuit;
d) gospodărirea judicioasă şi eficientă a patrimoniului cooperativei de consum;
e) executarea întocmai a hotărârilor adunării generale;
f) îndeplinirea îndatoririlor pe care legea şi statutul le impun şi care nu au caracterul unei obligaţii speciale şi personale.
Art. 51. - Administratorii răspund solidar cu predecesorii lor imediaţi dacă, având cunoştinţă despre neregularităţile săvârşite de aceştia, nu le aduc la cunoştinţă cenzorilor.
Răspunderea pentru actele săvârşite sau pentru omisiuni nu se întinde şi la administratorii care au făcut să se consemneze, în registrul deciziilor consiliului de administraţie, împotrivirea lor şi au încunoştinţat despre aceasta, în scris, pe cenzori.
Pentru deciziile luate în şedinţele la care nu au asistat, administratorii rămân răspunzători, dacă în termen de 30 de zile de când au luat cunoştinţă despre acestea nu au făcut împotrivirea în formele arătate la alineatul precedent.
Art. 52. - Administratorul care are, într-o anumită operaţiune, direct sau indirect, interese contrare cooperativei de consum trebuie să înştiinţeze despre aceasta pe ceilalţi administratori şi pe cenzori şi să nu ia parte la nici o deliberare cu privire la aceasta. Aceeaşi obligaţie o are administratorul şi în cazul în care, într-o anumită operaţiune, ştie că sunt interesaţi soţul, soţia, rudele sau afinii săi până la gradul al treilea inclusiv.
Art. 53. - Acţiunea în răspundere împotriva administratorilor pentru faptele care privesc responsabilitatea lor se hotărăşte de adunarea generală, care desemnează şi persoana însărcinată să exercite acţiunea în justiţie.
Din momentul în care adunarea generală a hotărât să pornească acţiunea în răspundere contra administratorilor, mandatul acestora încetează de drept şi adunarea generală va proceda la înlocuirea lor.
Răspunderea administratorilor nu încetează prin aprobarea bilanţului contabil şi nici prin descărcarea dată anual de adunarea generală.
Biroul executiv
Art. 54. - Biroul executiv este organul care conduce activitatea curentă a cooperativei de consum în perioada dintre şedinţele consiliului de administraţie.
Art. 55. - Biroul executiv se compune din 3-5 membri aleşi de consiliul de administraţie dintre membrii săi. Preşedintele consiliului de administraţie este şi preşedintele biroului executiv al cooperativei de consum.
Art. 56. - Biroul executiv se întruneşte lunar şi ori de câte ori este nevoie.
Deciziile biroului executiv se iau cu votul majorităţii membrilor săi.
Art. 57. - Biroul executiv este obligat să prezinte, la fiecare şedinţă a consiliului de administraţie, registrul său de deliberări şi să supună confirmării acestuia hotărârile luate.
Art. 58. - Biroul executiv are următoarele atribuţii principale:
a) aduce la îndeplinire hotărârile consiliului de administraţie şi raportează acestuia despre activitatea desfăşurată;
b) iniţiază acţiuni pentru atragerea de noi membri şi de vărsare a părţilor sociale subscrise;
c) analizează şi hotărăşte asupra cererilor de înscriere în cooperativa de consum;
d) angajează şi concediază personalul şi stabileşte drepturile şi obligaţiile acestuia;
e) stabileşte şi modifică, în condiţiile legii, preţurile şi tarifele la produsele, respectiv la lucrările executate şi la serviciile prestate;
f) ţine un registru al şedinţelor şi al deliberărilor sale;
g) îndeplineşte orice alte atribuţii încredinţate de consiliul de administraţie sau care rezultă din necesitatea derulării operative a activităţii cooperativei de consum, cu excepţia celor care sunt de competenţa adunării generale sau a consiliului de administraţie.


_______________________________________
Reparatii tv !
tel.0729346286

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la